Straipsnių paieška
2016-12-16

Amžius ne riba – lengvai įsidarbinti gali ir penkiasdešimtmečiai

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje didėja emigracijos mastai, daugėja pagyvenusio amžiaus žmonių, šalį palieka ir darbą svetur pasirenka gabus jaunimas. Šie reiškiniai lemia pokyčius ir šalies darbo rinkoje. Jei anksčiau buvo ieškoma jaunų specialistų – dabar darbdaviai atsigręžia į penkiasdešimties ir vyresnio amžiaus darbuotojus.

Karjerų portalų grupės CVzona.lt direktoriaus Žilvino Padegimo teigimu, vyresnio amžiaus žmonėms dabar yra geriausios sąlygos įsilieti į darbo rinką. „Šiuo metu jaučiamas darbuotojų trūkumas, todėl jei žmogus yra savo srities specialistas, gerai išmano darbo specifiką ir turi reikiamų įgūdžių, darbdaviai į darbą linkę priimti ir 50 – mečius“, – sako specialistas.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, registruoto nedarbo rodikliai sparčiai mažėjo didžiojoje dalyje šalies teritorijų – penkiasdešimt penkiose iš šešiasdešimties savivaldybių. Didžiausią bedarbių skaičių šiuo metu sudaro 30 – 49 metų asmenys (43 proc.), tuo tarpu vyresnių nei 50 metų žmonių nedarbas metams bėgant nuosekliai mažėja. 

Šiuo metu didžiausia bedarbystė Europoje fiksuojama jaunimo tarpe. Tuo tarpu  kiekvienas sulaukęs penkiasdešimties ir daugiau metų, turi puikių galimybių ne tik susirasti darbą, bet ir pakeisti jo profilį.

„Kalbos, kad susirasti darbą perkopus penkiasdešimtmečio slenkstį neįmanoma – mitas. Darbdaviai nustojo vertinti darbuotojus pagal amžių, todėl jiems atsivėrė puikios galimybės įsidarbinti ten, kur nori“, – neabejoja Ž. Padegimas.

Jaunimas išnaudojo pasitikėjimo kreditą

Pastaruoju metu darbdaviai garsiai kalba apie didėjančią darbuotojų kaitą. Tyrimų duomenimis, didžioji dalis Lietuvos gyventojų, kuriems dar nėra trisdešimties metų, jau yra pakeitę po 4 – 5 darbovietes.

„Jaunosios ir senosios kartos lojalumo sąvokos samprata labai skiriasi. Jaunimas mano, kad įmonėje dirbant septynis mėnesius automatiškai tampama ištikimais darbuotojais. Tuo tarpu vyresni žmonės lojalumą įmonei išreiškia dirbdami joje vidutiniškai 5 – 7 metus. Nenuostabu, kad darbdaviai vis dažniau ieško ir renkasi vyresnio amžiaus darbuotojus, kurie yra stabilesni“, – pasakoja Ž. Padegimas.

Pagrindinės priežastys, kodėl jauni darbuotojai nenustygsta vienoje įmonėje – didelė pasirinkimo laisvė, nepasitenkinimas darbdavių siūlomomis sąlygomis, atlyginimu, karjeros ar tobulėjimo galimybėmis bei savęs pervertinimas ir paviršutiniškas požiūris į darbą.

„Jauniems žmonėms kartais pritrūkta noro įsigilinti į esamas pareigas. Tam, kad taptum geru specialistu, neužtenka įmonėje padirbti kelis mėnesius –  tam prireikia dviejų ir daugiau metų. Siekiantiems karjeros reikia suvokti, kad dažnai keičiant darbus tai padaryti bus sunku. Turbūt nerastumėme nei vieno gerai dirbančio darbuotojo, kuris anksčiau ar vėliau nebūtų paaukštintas“, – darbo kaitos reiškinį komentuoja CVzona.lt direktorius.

Įvertinkite savo galimybes

Keičiantis darbo jėgos profiliui, vyresnio amžiaus žmonių įdarbinimas tampa lengvesnis ir greitesnis. Dažna jaunų žmonių darbo kaita ir pasikeitęs darbdavių požiūris į juos sudaro sąlygas vyresnio amžiaus žmonėms dirbti ne tik kvalifikuotą, bet ir norimą bei mėgstamą darbą.

Darbo ieškojimas vyresniame amžiuje vienus gali liūdinti, kiti pasijunta nusivylę ar įsibaiminę, treti – nerimauja, kad tai jų karjeros pabaiga. Vyresni nei penkiasdešimties metų asmenys ieškantys darbo turi peržiūrėti ir atnaujinti savo gyvenimo aprašymą bei atgaivinti savo įgūdžius ir žinias.

„Jeigu žmogus savo galimybes vertina realiai – darbą jis suras nepriklausomai nuo  amžiaus, tačiau jei lūkesčiai bus dideli, o galimybės mažos, vargu ar pavyks greitai žengti į darbo rinką. Tai yra akivaizdi, tačiau dažnai pamirštama tendencija“, – sako Ž. Padegimas.

Kandidatuoja nežinodami darbdavio pozicijos

Ieškodamas darbo žmogus tikisi surasti ne tik puikią darbo poziciją, tačiau ir darnų kolektyvą. Didesnis amžiaus skirtumas tarp jame esančių žmonių kartais gali pridaryti sunkumų.

Ž. Padegimu teigimu, prieš priimdamas žmogų į darbą, darbdavys dažniausiai jau yra nusistatęs tam tikrą amžiaus limitą. „Darbdavys yra atsakingas už savo įmonės sėkmę, todėl jei jis mano, kad konkrečiai darbo pozicijai yra reikalingas vyresnio amžiaus žmogus – turi tam teisę“ – kalba Ž. Padegimas.

Lankstus charakteris, turimos žinios ir lojalumas šiuo metu vaidina svarbiausius vaidmenis įsidarbinant. Darbdaviai penkiasdešimties metų amžiaus darbuotoją apibūdina kaip lojalų, darbštų, atidų, kelias kalbas mokantį, kruopštų ir atsakingą, kelis darbus vienu metu atlikti sugebantį žmogų.

Jūsų vardas:
ERNATA
Tikrai pritariu daugumai komentuojančių. Turiu ir superines anglų k. žinias (ir kitas kalbas moku) ir žinių reikiamai pozicijai užimti, bet du ingredientai: lyts ir amžius, daro savo. Kol kas darbo pasiūlymų - lygiai nulis. Nekalbu apie pardavėjos pozicija su 600€ į rankas...
Nedžiugina...
Ramunas
Pone Mindaugai,
esu 49m. amžiaus, su anglų kalba nėra problemų... kur galėčiau atsiųsti savo CV? Mano el.paštas r.nekrasas@inbox.lt
Mindaugas
Na o aš niekaip nerandu Kaune darbuotojo klientų paieškai ir kitiems darbams su geromis Anglų kalbos žiniomis. Nurodžiau kad būtina Anglų k. CV jeigu siunčia vyresni, nurodo kad Anglu k., nemoka. Na kam tuomet siųsti CV?
Tad aš manau kad reikia ir darbo skelbimą skaityti atidžiai.
Muse
sutinku su ponia Birute visu 100...
Birutė
Amžius ir buvimas moterimi - pačios didžiausios kliūtys rasti darbą.O tekstas - sapalionės (jei ne vertimas)žmogaus, kuris nėra ieškojęs darbo
taigi
o jei dar virš 60? Ir iki pensijos dar...
Niekas
Ketverių metų įsidarbinimo patirtis:
1. paklausiau telefonu - ar dar reikalingas darbuotojas? (cv siuntinėti irgi kartais atsibosta)
-Kiek jums metų, čia žmonės mato!
-Penkiasdešimt du.
-A, iš balso taip ir atrodo.
2. -Laba diena, ar dar reikalingas darbuotojas?
-Ponia, mes norėtume jaunesnį balsą išgirsti.
Tomas
Autorius arba nėra susipažinęs su darbo rinka arba specialiai rašo klaidinančius straipsniukus. Galiu pateikti konkretu asmeninį pvz. 45 m. 3 aukštieji, rusų ir anglų kalbos, daugybė vadovaujančio darbo patirties, su kompiuteriu dirbu beveik nuo jų atsiradimo pradžios, neturiu priklausomybių, turiu daugybe sertifikatu iš pasitobulinimo kursų. Ir ką per metus pateikta 680 CV, sudalyvauta net 7 pokalbiuose iš kurių realiausias buvo darbas autodegalinėje operatoriumi/pardavėju, pradžioje dirbti už minimumą, o vėliau yra galimybė jog atlyginimas net 50 eurų padidės. Aš tai vertinu kaip pasityčiojimą, bet tokia realybė. Todėl tokie straipsneliai, mano nuomone, vertintini kaip melas.
Vytautas
Kai pavartai darbdavių ieškančių darbuotojų internetinius puslapius, tai matai,kad vienos ir tos pačios firmos ieško tu pačiu pozicijų, ir tai kartojasi kas du ar trys mėnesius.Manau, kad taip pat galima daryti tam tikras išvadas......
saulė
Na Ž.Padegimai, įdomu kiek jums metų? Kalbate nesąmones, nepabandęs praktiškai. Pabandykite savo giminaičius , mamą ar kt įdarbinti be pažinčių! Esu 53 m., turiu aukštąjį išsilavinimą, susikalbu rusų, anglų k. Per trejus metus išsiųstų anketų, dėmesio gavau 0. Paskaitykite kitų žmonių komentarus, atlikite apklausą, parašykite statistiškai kiek įsidarbino nuo 50 m. per jūsų portalą, tada ir kabinkite makaronus.
Daiva
Iš tikrųjų manau, kad vyresnio amžiaus žmogui tikrai sunku rasti darbo ir problema yra darbdavio požiūryje į vyresnio amžiaus darbuotojus. Man 45 m., išsiunčiau virš 50 CV ir tik keli pasiūlymai atvykti į susitikimą ir tik iš tų darbdavių, kuriems siunčiau CV ir nenurodžiau amžiaus. Tokia tai realybė, o ne statistika, kuri vis kažkaip kitaip rodo.
Vytautas
Manau,kad tai apie ką perskaičiau,Ž. Padegimo teiginiai tikrai neatitinka tikrovės. Visų pirma darbdavys išsiaiškinęs pretendento gebėjimus, pirmiausia užduoda klausimą apie norimą atlygi.Ir kaip taisyklė pradeda aiškinti,kad viskas priklausys nuo tavęs pačio,t.y pradžiai truputi daugiau nei minimumas o kitą kažkokie sunkiai suprantami priedai.Manu,kad kuriems virš penkiasdešimties, tuos yra sunkiau mulkinti.Trumpiau šnekant daugelį darbdavių protus yra užtemdžiusi gobšumo tendencija.
Irutė
Kuri įmonė priima? Man 50, išsiųsta apie 30 CV per 1,5 mėn, atsakymų/kvietimų/skambučių-lygiai 0.
Neringa
Man 55, norėčiau keisti darbą. Jau būtų įdarbinę 4 vietose. Pati atsisakiau, nes netiko darbo sąlygos ar vieta. Tačiau darbdavių noras priimti specialistą su patirtimi džiugina! Gerai moku užsienio kalbas
Violeta
reikalinga pardaveja pauosalu krautuveje
skambunti 8612-88116
Rene
Aukstesnysis issilavinimas ,56 metai,issiusta gal 70 CV... Pasiulymu-ne vieno!!!
as
Man 55,del nugaros isvarzos sunkaus darbo dirbti negaliu,o kokio budinciojo darbo niekas nepasiulo.Kaip isgyventi?
Rita
Norėtųsi, kad tai būtų tiesa, man 55 m.,ryžausi pakeisti darbą, nes norisi naujovių ir pokyčių. Nusiteikusi optimistiškai,laikas parodys.
Rimvidas
Sunku,man 59m.bet sezonui staybose uasienyje siaip taip randu darbo
Ričardas
Paistalai, kad reikalingi 50-čiai. CV išsiūsta gal 20-25, pokalbiui pakviesta 0 kartų. Manau nieks net neskaito tų CV pamatę amžių.
Daiva
Na, laukiu pasiulymu. Statistika liudnoka issiusti cv 7 i pokalbi pakviesta 0 kartu. Vat jums ir penkiasdesimtmetis :)
Anonimas
man sunku rast darba
aramis
kur priima virs 50
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...