Straipsnių paieška
2013-12-13

Praktikantas įmonėje – investicija ar našta?

Nesvarbu, ar studentai, ar įmonių direktoriai – kiekvienas yra susidūręs su žodžiais „studijų praktika“.  Studijų metu visiems studentams yra privaloma susirasti tam tikros trukmės (4-12 savaičių) pažintines/profesines praktikas įmonėse ar organizacijose.  Kai kuriems studentams mokymo įstaigos suranda praktikos vietas, kai kuriems tenka ieškoti patiems.  Štai ir tada įmonių direktorius užplūsta elektroniniai laiškai su klausimas „ar priimsit?“.

Tačiau ne visi studentai vienodi. Jų  yra du tipai:

  • Norintieji susirasti fiktyvią praktiką. Tokie studentai ieško įmonių, kurios tik pasirašytų sutartį ir, jei prireiktų, patvirtintų, kad studentas įmonėje praktikavosi, o patys tuo metu atostogauja ir nieko neveikia.
  • Norintieji įgyti tikros darbinės praktikos. Tokie studentai atidžiai ieško gerų įmonių, kurios yra suinteresuotos studentą mokyti, o ne tik naudoti juos, kaip nemokamą darbo jėgą.  Tokie žmonės yra suinteresuoti mokytis, gerai dirbti ir galbūt po praktikos pasilikti dirbti įmonėje arba vėliau ieškant darbo jau turėti šiokios tokios patirties.

Yra tekę bendrauti ne su vienu studentu praktikų klausimais. Nuomonių būna įvairių. Vieni labai džiaugiasi suradę geras įmones su normaliu darbo krūviu, ir įvairiomis užduotimis. Kitiems ne taip pasiseka:  įmonėse tenka nudirbti tuos darbus, kurie ilgai užtrunka ir yra neįdomūs. Pvz.: rūšiuoti draudimo bylas, ar tikrinti klientų duomenis.  Dar kiti skundžiasi, kad gauna per daug darbo, nesupažindina su veiklomis, arba dirba visai ne tą darbą, kuris buvo aptartas pačioje pradžioje. Šioje vietoje vienos tiesos nebus, nes kiek studentų – tiek ir nuomonių.

Šiuo metu plinta įdomi tendencija daug kur  už praktikanto darbą įmonėje jam mokėti simbolinę algą, kas sunkmečiu buvo itin retas reiškinys. Įmonių atstovų nuomone, jei praktikantas tikrai gerai dirba, neša naudą, tai kodėl gi jam nemokėti.

Žvelgiant iš įmonių perspektyvos, geras praktikantas yra vertinamas dėl šių priežaščių:

  • Potencialus ateities darbuotojas. Šiais laikais surasti gerą darbuotoją užima daug laiko ir resursų. Turint praktikantą, įmonė gali jį „išbandyti“ įvairiose situacijose, pažiūrėti, kaip jis susidoroja su vienomis ar kitomis užduotimis.  Įdarbinus praktikantą, nebereiks ilgo bandomojo laikotarpio, jis lengviau įsilies į kolektyvą.
  • Puikus pagalbininkas. Praktikantas būdamas įmonėje gali sumažinti nuolatinių darbuotojų krūvį, atlikti kasdien pasikartojančias, daug kompetencijos nereikalaujančias užduotis. Taip pat praktikantas gali imtis veiklų, kurių anksčiau nebuvo kam atlikti.
  • Naujas požiūris. Praktikantas į įmonę ateina „šviežia“ galva, mato įmonę iš šono, todėl gali pasiūlyti inovatyvių, nestandartinių sprendimų, kaip pagerinti įmonės veiklą. Kartais žmogus „iš šalies“ gali geriau identifikuoti problemas vienoje ar kitoje srityje.
  • Galimybė gerinti įmonės įvaizdį. Įmonė, kuri investuoja į jaunimą, yra socialiai atsakinga, yra labiau vertinama potencialių darbuotojų akyse. Iš įmonės išėjęs praktikantas, į kurį buvo žiūrima rimtai, savo pažįstamų tarpe teigiamai atsilieps apie įmonę.  O juk geriausia reklama yra „iš lūpų į lūpas“.

Taigi, apibendrinant, galiu teigti, kad geras praktikantas įmonėje yra investicija į ateitį.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...