Straipsnių paieška
2018-02-28

Ar verta dėl geresnio darbo persikelti į kitą miestą?


Didelę gyvenimo dalį praleidžiame darbe, tad svarbu, kad jis teiktų pasitenkinimą ir užtikrintų finansinį stabilumą. Deja, ne visada norimą darbą pavyksta rasti savo mieste. Ar tokiu atveju verta jo ieškoti kitame? Apie ką reikia pagalvoti, norint tai padaryti?

Tik nedaugelis drįsta dėl geresnio darbo keisti miestą

2018 metų sausio pabaigoje, darbo biržoje buvo užregistruota
158 500 bedarbių. Daugiau nei 15 procentų jų buvo 16-29 metų amžiaus. Didesnis nedarbo lygis vyravo kaimo vietovėse. Dalis žmonių neradę norimo darbo nusprendžia emigruoti, bet pokyčiai neprivalo būti tokie kardinalūs – galima tik pakeisti gyvenamąją vietą.

Statistikos departamento 2016 metų jaunimo darbo rinkoje statistinio tyrimo rezultatai parodė, kad gyvenamąją vietą dėl darbo pakeitė 4,8 proc. dirbančių 15–34 metų amžiaus gyventojų (pakeitė Lietuvoje arba grįžo iš užsienio). Vyrai buvo labiau linkę keisti gyvenamąją vietą nei šio amžiaus moterys (atitinkamai 6,2 ir 3,3 proc.).

Tokiam sprendimui pasiryžo Mildai su vyru Nerijumi prieš kelis mėnesius iš Kauno persikraustę į Vilnių. Mildos studijos ėjo į pabaigą ir šeima pradėjo galvoti, ką veiks Kaune. Nerijus, dirbantis architektūros srityje, nebematė vietų, kuriose norėtų dirbti, nekilnojamo turto pora neturėjo, tad nusprendė, kad dabar pats metas pokyčiams. Pirmiausia Nerijus susirado darbą Vilniuje, o tada pora susiplanavo persikėlimą. Milda vis dar ieško darbo su menu susijusioje srityje, bet kol kas šio žingsnio nesigaili: „Matome, kad čia vis tiek daugiau galimybių.“

„CVzona.lt“ direktoriaus Žilvino Padegimo manymu, šiuo metu keltis į kitą miestą dėl geresnio darbo būtinybės nėra. Darbo rinkoje matomas įvairių sričių darbuotojų trūkumas ir ši tendencija išliks dėl užsienio įmonių, investuojančių į naujas gamyklas Lietuvoje bei emigracijos.

Ž. Padegimas siūlo atkreipti dėmesį ne tik į laisvų darbo vietų skaičių, bet ir konkurencinę aplinką. Darbo skelbimų, kuriuose ieškoma anglų kalbą mokančios administratorės (-iaus), daugiau rasite Vilniuje nei Klaipėdoje, bet, tikėtina, kad Klaipėdoje konkurencija į šią darbo vietą bus mažesnė. O keltis į kitą miestą gali tekti tam tikrų sričių specialistams. Pavyzdžiui, Vilniuje įsikūrę dauguma didžiųjų leidyklų, tad žmonėms, ieškantiems darbo leidybos srityje, čia didesnė tikimybė susirasti darbą.

Ką daryti nusprendus ieškoti darbo kitame mieste?

Jei visgi nusprendėte ieškoti darbo ne ten, kur gyvenate, prieš pradedant darbo paieškas, psichologai pataria pagalvoti apie keletą dalykų:
  • Darbo skelbimų portaluose patikrinkite, ar naujame mieste rasite sau tinkantį darbą. Jei nerandate norimo darbo ten, kur gyvenate, galbūt problema slypi ne gyvenamojoje vietoje, bet jūsų specialybės poreikyje.
  • Apsvarstykite, kokia konkurencija dėl darbo laukia naujoje vietoje. Pavyzdžiui, jei keliatės į mestą, kuriame yra daug humanitarinių mokslų universitetų – susidursite su didesne konkurencija ieškodami darbo humanitarinėje srityje.
  • Nuspręskite, ar iš pradžių persikelsite, ar pirma susirasite darbą ir tik tada kraustysitės į naują vietą. Šis sprendimas daugiausia priklausys nuo jūsų santaupų. Jei jų neturite, protingiau būtų pirma susirasti darbą, nes paieškos gali užsitęsti.
  • Jei nuspręsite ieškoti darbo gyvendami kitame mieste, įvertinkite, kiek jums kainuos kelionės į darbo pokalbius, ypač jei gyvenate toliau. Ar išgalėsite tiek sau leisti?
  • Pasiruoškite darbdaviams paaiškinimą, kodėl kraustotės. Jūsų istorija turi būti įtikinanti, kad darbdavys nebijotų, jog po kiek laiko persigalvosite ir nuspręsite grįžti atgal.
  • Jei ketinate nuomotis būstą, peržiūrėkite nuomos skelbimus, kad susipažintumėte kainomis. Jos gali reikšminga skirtis, tad galvodami, kokio atlyginimo norite, įvertinkite būsto kainas naujame mieste.
  • Įvertinkite, kaip persikėlimas paveiks jūsų socialinį gyvenimą. Ar naujame mieste turėsite draugų, giminaičių? Jei ne, ar lengvai susidraugaujate su žmonėmis? Ką galėsite veikti po darbo?
  • Darbo ir gyvenamosios vietos pakeitimas vienu metu gali sukelti labai daug streso, tad iš anksto apgalvokite, kaip palengvinsite persikėlimą. Kuo detaliau viską susiplanuosite, tuo lengviau bus kovoti su stresu.
  • Jei keliatės kartu su sutuoktiniu ar partneriu, įvertinkite, jo/jos galimybes
    įsidarbinti naujame mieste. Jei keliatės su vaiku – apgalvokite, kaip jį paveiks nauja gyvenamoji vieta.
  • Persikėlus, jums reikės užsiregistruoti naujoje poliklinikoje, susirasti naują kirpėją, dantistą, santechniką, tad paprašykite pažįstamų rekomendacijų, kad prireikus galėtumėte lengvai rasti norimą specialistą.
Apsvarstykite visus pliusus ir minusus ir nuspręskite, ar persikėlimas jums yra geriausia išeitis.

Jūsų vardas:
Alberta
Manau,kad jei asmuo turi,kad ir keleta isipareigojimu ten,kur gyvena ir tik del darbo reiktu visatai nutraukti t.y kita miesta,gal vertetu pasvarstyti apie kitas galimybes.Na,o jei jau nusprendete keltis gyventi ir dirbti kitame mieste,tai teks surinkti nemazai informacijos,statistikos,bei pasirupinti igaliojimais tai ka paliekate.Kitas miestas,kitas darbas,gal ir geriau apmokamas suteiks tam tikra komforta.Tad keliaukite dirbkite ir siekite geriausio,jei tai pavyks,galite gyventi ,bet kur.Sekmes!
При возникновении вопросов пишите нам.
Мы будем очень благодарны, если вы сообщите нам о любых замеченных на сайте
ошибках или недостающих функциях.
Обращаюсь по поводу:
Ваше имя:
Адрес электронной почты:
Телефон(не обязательно):
Вопросы, пожелания:
Пожалуйста, ждите...