Straipsnių paieška
2016-01-29

Septyni žingsniai, kaip sėkmingai ieškoti darbo

Karjeros portalų grupės Cvzona.lt vadovo Žilvino Padegimo teigimu, dažniausiai pasitaikančios gyvenimo aprašymo (CV) pildymo klaidos – akis badančios gramatinės klaidos, pamiršta kontaktinė informacija, netikslus prieš tai buvusių darbų aprašymas.

„Pirmas ir svarbiausias žingsnis į sėkmingą darbo paiešką – CV užpildymas. Būtent pagal ją darbdavys identifikuoja žmogų. Galima sakyti, kad CV yra tarsi žmogaus veidas. Todėl darbo paieškai gyvenimo aprašymo reikšmė yra milžiniška“, – sako Ž. Padegimas.

Anot karjeros portalų vadovo, labai svarbu ne tik nepalikti gramatinių klaidų, nurodyti kontaktinę informaciją ir kruopščiai surašyti darbo patirtį, bet ir aiškiai informuoti kokiomis kalbomis galite bendrauti, kokie jūsų kompiuteriniai gebėjimai ar turite vairavimo teises.

„Pavyzdžiui, jei parašysite, kad buvote vadybininkas, būsimas darbdavys liks neinformuotas, ką būtent darėte būdami vadybininku, nes vienoje įmonėje vadybininkas atlieka vienokias funkcijas, kitoje – visai kitokias. Reikia trumpai aprašyti, ką darėte kiekvienoje įmonėje. Tuomet darbdaviui bus aišku ar esate tinkami siūlomai pozicijai užimti, ar ne“, – pataria karjeros ekspertas.

Naudokite karjeros portalų siūlomus CV šablonus

Patyrę atrankos specialistai gyvenimo aprašymuose ieško tos patirties, kuri bus reikalinga būsimame darbe, todėl reikia padėti jiems lengvai rasti reikiamą informaciją. Tarkime, ieškoma žmogaus laisvai kalbančio anglų kaba, tuomet darbdavys atsirenka tas anketas, kuriose nurodoma, kad žmogus tai geba.

„Kiekvienas darbo paieškos portalas siūlo savo CV šablonus ir juos reikia naudoti. Nesvarbu, kad jums patinka rašyti rašinėlius, geriau naudotis struktūruota forma informacijai pateikti. Ta forma palengvina paieškas tiek darbdaviui, tiek ir būsimam darbuotojui“, – pataria Ž. Padegimas.

Kai kuriose gyvenimo aprašymo formose yra siūloma surašyti kalbų lygius raidėmis ir skaičiais: A1, B2 ir pan. Tačiau smulkios įmonės vadovas, ieškantis darbuotojo retai, gali nežinoti ką reiškia raidės ir skaičiai – anglų kalbos mokėjimas B2 lygmeniu jam nieko nesakys. Todėl geriau rašyti „puikiai“, „gerai“, „patenkinamai“, kad būtų parasta, aišku ir suprantama visiems.

Motyvacinį laišką rašykite konkrečiai darbo vietai

Trečias žingsnis – motyvacinis laiškas. Jis yra skirtas parodyti, kad žmogus domisi tam tikra darbo vieta. Dažnai žmonės iš tingėjimo ar nežinojimo parašo bendro pobūdžio laišką, skirtą įvairioms darbo pozicijoms.

„Motyvaciniuose laiškuose kandidatai dažnai apibūdina kokie yra šaunūs, aktyvūs ir mėgsta iššūkius, o apie tai, kodėl nori būtent šioje įmonėje ir būtent šios darbo vietos neparašo nieko. Toks laiškas tarsi tiktų visiems, bet kartu jis netinka niekam“, – sako karjeros specialistas.

Kai kurie darbdaviai prašo parašyti motyvacinį laišką, o kai kurie – ne. Jei neprašoma rašyti, tuomet to daryti nereikia. Jei jau rašote motyvacinį laišką, jis turi būti trumpas, ilgų rašinėlių niekas neskaito.

Anot Ž. Padegimo, būna ir taip, kad motyvacinį laišką gerai parašęs žmogus, paskambinus jam telefonu, vos vieną kitą žodį išspaudžia. „Atminkite, pirmas žingsnis – geras CV, dėl to būsite pakviesti į pokalbį. Jei neturite gero gyvenimo aprašymo, motyvacinis laiškas nepadės“, – sako jis.

Užsisakykite darbo  skelbimų portalų naujienas

Kitas svarbus momentas – darbo skelbimų portalų naujienos. Ž. Padegimas pataria nepamiršti jų užsisakyti, nes kartu su naujienlaiškiais į pašto dėžutę gausite ir darbo skelbimus pasirinktoms pareigoms.

Renkantis darbo pozicijas, patariama nepersūdyti. Pavyzdžiui, jei pageidaujama dirbti vadybininku, reikia pažymėti „vadybininkas“, „pardavimų vadybininkas“.

„Pasitaiko, kad pažymima per daug ir per įvairių specialybių: masažistas, darbininkas, administratorius, virėjas. Toks mėtymasis darbdaviui atrodo keistai, nes, panašu, kad žmogus nežino ko nori. Per daug reiškia – nieko. Užtektų pasirinkti daugiausiai penkias panašias specialybes“, – sako jis.

Atidžiai perskaitykite darbo skebimą

Karjeros eksperto teigimu, labai mažai žmonių atidžiai skaito skelbimus. Tad penktas žingsnis – atidžiai perskaitykite ir susipažinkite su skelbime esančia informacija. Jei manote, kad siūloma pozicija yra jūsų svajonių darbas, tuomet reikia būtinai pasidomėti įmone. Jei liekate patenkinti įmone, drąsiai kandidatuokite.

„Žmonės, kurie atidžiai renkasi norimą darbo vietą, į darbo pokalbius ateina pasiruošę, sako, kad to darbo norėjo, matė, svajojo. Tačiau yra ir tokių, kurie išsiunčia penkiasdešimt anketų – „o gal kas užkibs?“. Tokie „šaudytojai“, net neskaito skelbimų“, – dalijasi patirtimi Ž. Padegimas.

Pastarojo darbo paieškos būdo reiktų vengti. Darbdaviai mėgsta aktyvius kandidatus – tuos, kurie turi tikslą ir žino ko nori.

Nesirinkite darbo tik pagal atlyginimą

Nors žmonės įpratę darbą rinktis pagal atlygį, kai kurie darbdaviai skelbimuose atlygio nenurodo. Vieni jo nenurodo, nes galvoja, kad nereikia, kiti – nes vizualiai atrodo per mažas, treti – dažniausiai – todėl, kad, jų manymu, alga priklauso nuo žmogaus. Be to, atlyginimų būna fiksuotų su priedais, premijomis.

„Ta pati pozicija vieno žmogaus gali būti pageidaujama už 500 eurų, kito – už 800 eurų. Jei darbdavys parašys 500, tuomet nebeateis tie, kurie nori didesnio atlyginimo ir turi geresnius gebėjimus“, – sako Cvzona.lt direktorius.

Tad šeštas žingsnis – nesirinkti darbo vietos tik pagal atlyginimo dydį. Pirmiausiai pasidomėkite įmone, darbo vieta, nebijokite kandidatuoti, o atlygį suderėsite darbo pokalbio metu.

Rinkitės regioninius darbo skelbimų portalus

Paskutinis, ne mažiau svarbus, žingsnis ieškant darbo – nevengti regioninių specializuotų darbo paieškos portalų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos. Pastarieji labai tinka tiems, kas ieško darbo netoliese esančiame didmiestyje. Regioniniuose portaluose skelbimus apie siūlomas pozicijas kelia to miesto darbdaviai. 

„Maži darbdaviai, kurie ieško, tarkime, indų plovėjo, neišgali kelti darbo skelbimų į mokamus didžiuosius skelbimų portalus, todėl tos darbo vietos nusėda regioniniuose portaluose, kuriuose skelbimai talpinami nemokamai“, – teigia Ž. Padegimas.

Ieškantiems darbo karjeros ekspertas pataria naudotis visomis galimybėmis: talpinti savo CV specializuotuose portaluose, pasakyti pažįstamiems, kad ieškote darbo, užmegzti ryšį su įdarbinimo agentūromis.

„Nepavykus kartą, nenuleiskite rankų, patikėkite, svajonių darbas laukia jūsų. Svarbu – emocinis nusiteikimas. Drąsiai siekite tikslo ir jums būtinai pavyks“, – pataria karjeros specialistas.

Jūsų vardas:
Irena
Ačiū už labai reikalingus patarimus. Tik kyla klausimas: nuo kokio amžiaus prarandi konkurencingumą darbo rinkoje? Kur yra tos darbo vietos, kuriuose reikalinga tavo 33 metų darbo patirtis, universitetinis išsilavinimas ir visai gerą išvaizdą? Nors ir CV kruopščiai pildomas. Panašu, kad darbdavį atbaido metai, net susitikti nenori. Irena.
valentinas
Ačiū už straipsnį.Man patiko.Arodo parašiau CV pagal visus nurodymus,bet kai pažiūri į amžių tai nė neskaito toliau.Man dabar 58 metai,sveikata gera,jaučiuosi gerai.Štai ir nublanksta tavo CV.Dar kai gyvai bendrauji tai viskas kitaip būna. Valentinas.
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...