Straipsnių paieška
2012-05-17

Kaip rašyti CV

Parašyti CV nėra toks sudėtingas darbas kaip gali iš pradžių atrodyti. Reikia tik žinoti pagrindines taisykles. Jas pateiksime šiame straipsnyje, o gyvenimo aprašymo pavyzdžių lietuvių ir anglų kalbomis galite parsisiųsti mūsų portale.

  • Pagalvokite, kaip Jūsų įgūdžiai, išsilavinimas bei patirtis atitinka norimo darbo specifiką. Savo CV stenkitės juos pabrėžti, bet venkite pernelyg didelio gražbyliavimo ar melo.
  • Rašydami CV, pasistenkite naudoti vienodą šriftą ir raidžių dydžius. Nerašykite nei labai dideliu, nei mažu šriftu. Geriausia naudoti Time New Roman, Arial, Georgija, Tahoma šriftus ir 12 dydį. Gyvenimo aprašymas turi gerai atrodyti atspausdintas, būti lengvai skaitomas, be rašybos ar gramatinių klaidų. Pasistenkite visą informaciją sutalpinti į vieną ar du puslapius. Išskirtiniais atvejais galimi ir trys puslapiai, tačiau turite turėti nemažą darbo patirtį, kurią juose aprašytumėte.
  • CV galite pradėti prisistatymu, kuriame kelias sakiniais apibrėžkite savo įgūdžius, viltis ir planus. Tai turėtų paskatinti darbdavį perskaityti likusią CV dalį.
  • Darbo patirtį ir išsilavinimą rašykite pradedant nuo paskutinės iki pirmosios. Būtinai pažymėkite laikotarpį kurį dirbote, pareigas, darbo pobūdį ir pageidautina įmonės veiklos sritį. Norėdami darbdaviui padaryti įspūdį galite aprašyti pasiekimus ir pagerintus įmonės veiklos rodiklius paskutinėje darbovietėje.
  • Gyvenimo aprašyme nebūtina aprašyti visos darbo patirties, išsilavinimo ar lankytų kursų. Rašykite tik tuos, kurie tiesiogiai susiję su darbu.
  • Nepamirškite, kad darbdaviai ne itin mėgsta skaityti daugybę vienodai parašytų gyvenimo aprašymų. Todėl pasistenkite ne nukopijuoti standartinę formą, o parašyti savo asmeninį ir kiek besiskiriantį nuo įprasto CV. Tačiau nepersistenkite, nes itin išsiskiriantys arba perkrauti dizaino elementais gyvenimo aprašymai dažniausiai nėra skaitomi.
  • Parašę pirmąjį CV variantą būtinai duokite perskaityti savo draugams ir paprašykite jį įvertinti. Paklauskite ar lengva rasti visą reikalingą informaciją, ar aiškiai išdėstytos mintys. Dažnai tai, kas akivaizdu jums, darbdaviui gali palikti daug klausimų. Išklausę pastabų, toliau tobulinkite savo CV.
  • Prie CV pridėkite ir savo nuotrauką. Tačiau ji turi būti pavykusi ir kokybiška. Venkite dviprasmiškų, įvairiose „linksmose“ situacijose užfiksuotų akimirkų. Geriausia siųsti portretinę nuotrauką su besišypsančiu veidu.
  • Paprastai kompanija tikisi formalaus, balto popieriaus lape atspausdinto CV. Tačiau jei ieškote televizijos prodiuserio, dizainerio ar panašaus pobūdžio darbo – Jūsų gyvenimo aprašymas gali būti ne toks formalus, galite panaudoti spalvotą popierių, neįprastą dizainą ar išdėstymą. Idėjų galite pasisemti mūsų Facebook puslapio nuotraukų albume CV pavyzdžiai.
  • Venkite nepaaiškintų darbo ar lavinimosi istorijos spragų. Jeigu dėl kažkokių priežasčių buvote ilgalaikėse atostogose, paminėkite tai.
  • Jeigu darbo specifika reikalauja turėti automobilį, tai būtinai tai paminėkite. Pažymėkite kokias kategorijas turite, kiek metų vairuojate ir ar galite automobilį naudoti darbo reikalais.
  • Savo CV pavadinkite vardu ir pavarde, taip atrankos darbuotojams bus lengviau jus surasti ir atsiminti.
Jūsų vardas:
Audronė
Daugeliui naudinga informacija.
При возникновении вопросов пишите нам.
Мы будем очень благодарны, если вы сообщите нам о любых замеченных на сайте
ошибках или недостающих функциях.
Обращаюсь по поводу:
Ваше имя:
Адрес электронной почты:
Телефон(не обязательно):
Вопросы, пожелания:
Пожалуйста, ждите...