Straipsnių paieška
2016-02-29

10 patarimų, kaip elgtis pokalbyje dėl darbo

Pasirašėte tobulą CV, išsiuntėte į savo svajonių įmonę, jus pasikvietė į pokalbį. Esate vienu žingsneliu priekyje link išsvajotojo darbo. Nueinate į pokalbį, pasišnekate, kaip ant sparnų išeinate iš biuro ir pradedate laukti skambučio dėl pakvietimo dirbti. Pirma diena, antra diena, penkta diena... Deja, taip skambučio ir nesulaukiate. Jūsų nepasirinko... O atrodo, viskas buvo puiku...

Pažįstama situacija ir nežinote ką daryti? Peržiūrėkite šiuos patarimus, kaip elgtis pokalbyje dėl darbo.

  1. Nevėluokite, o jei vėluojate – praneškite.

Punktualus žmogus yra vertinamas tiek asmeniniame gyvenime, tiek profesinėje veikloje. Pavėluodamas į pokalbį dėl darbo sudarysite nepatikimo žmogaus įvaizdį. Išsisaugokite kontaktus, kuriais su jumis susisiekė dėl pokalbio ir jei vėluojate, ar nerandate pastato, kur bus pokalbis, būtinai praneškite, pasiklauskite, kaip rasti vietą. Kiekvieno laikas yra brangus, ypač vadovų/personalo vadovų.

  1. Išsamūs atsakymai/dialogas

Į jums užduodamus klausimus atsakykite išsamiai, aiškiai paaiškinkite, kokios buvo jūsų pareigos, atsakomybės. Kiekvienoje įmonėje tos pačios pareigos gali turėti šiek tiek skirtingas darbo funkcijas. Nepakanka į klausimus atsakyti TAIP arba NE. Ir pats nebijokite klausti jus dominančių klausimų apie įmonę, darbo pobūdį. Nepasimeskite, jei jums užduos provokuojančius klausimus arba klausimus, kurie yra nesusiję su darbu. Reakcija į tokio tipo klausimus nemažai pasako apie žmogaus charakterį ir jo būdą.

  1. Tvarkinga išvaizda, apranga.

Kad ir kaip svarbu būtų darbo patirtis ir kompetencijos, tvarkinga išvaizda ir apranga yra būtina. Pirmas įspūdis jums tik įžengus pro duris yra labai svarbus ir jį sudaryti jūs turite tik vieną galimybę. Nebūtina išsipuošti, ar pasidaryti „rimtą“ makiažą. Apranga ir stilius turi atitikti pareigas, į kurias pretenduojate. Švarūs drabužiai, tvarkingi nagai ir plaukai -  atrodo, tai elementaru, tačiau neretai pamirštama.

  1. Atvirumas.

Jei jūsų paklausė informacijos, kurios nenorite atskleisti (įmonės, kurioje dabar dirbate pavadinimo; motyvo, dėl ko norite keisti darbą ir panašiai), nepasimeskite ir atsakykite į jums užduodamus klausimus. Personalo specialistai/vadovai laikosi konfidencialumo ir jūsų papasakota informacija nenutekės, ten kur nereikia. Paslaptingumas jums pliusų tikrai nepridės.

  1. Nemeluokite

Nemeluokite ir nepagražinkite informacijos apie save, savo įgūdžius ir darbo patirtį. Yra galimi keli variantai: sekančio pokalbio metu susipainiosite tarp melų ir jus „prigaus“, arba duos praktinę užduotį ir tada susimausite, arba jau įsidarbinus po kelių savaičių išlys, kad ne toks jūs geras specialistas, kaip sakėte. Visais trimis atvejais jums bus gėda, tad kam to reikia?

  1. Akių kontaktas, kalbėjimas, manieros.

Pokalbio metu palaikykite akių kontaktą, nesidairykite pro langą, nežiūrėkite į rankas ar dar kur nors. Žinoma, nereikia ir nuolat spoksoti pašnekovui į akis. Kalbėkite aiškiai, nepertraukinėkite pašnekovo, jei nesupratote klausimo – perklauskite. Kėdėje sėdėkite tiesiai, nesimuistykite. Į šiuos niuansus yra kreipiamas didelis dėmesys ir vėliau jie yra analizuojami.

  1. Nusistatykite aiškias ribas

Jei pašnekovas davė pokalbiui draugišką ir neįpareigojantį toną, pernelyg neįsijauskite. Jis jums ne draugas/klasiokas/kaimynas, o būsimas vadovas. Bendraukite draugiškai, bet mandagiai, į pašnekovą kreipkitės „jūs“, o ne „tu“. Jei matote, kad atmosfera lengva, galite ir pajuokauti ar laisviau kalbėti, bet jauskite ribą. Žinoma, nebūkite ir pernelyg susikaustęs.

  1. Skambantis telefonas.

Prieš ateinant į darbo pokalbį išsijunkite garsą. Daugiau komentarų čia tikrai nereikia.

  1. Atlyginimo klausimas

Dažniausiai pokalbio metu jūsų paklaus apie finansinius lūkesčius. Atsakykite į šį klausimą. Jei toliau pašnekovas šios temos nebevysto, o jums tai rūpi, galite pasiklausti, pavyzdžiui kokia įmonės politika atlyginimų klausimu (fiksuota dalis + bonusai, fiksuota dalis + tryliktas atlyginimas/ketvirtiniai priedai nuo bendros apyvartos ir pns.). Nekamantinėkite tikslios jums sumos, ji dažniausiai aptariama antro pokalbio metu.

  1. Ateitis

Pokalbio pabaigoje pasiteiraukite, kada galite tikėtis antro skambučio, padėkokite už skirtą laiką. Jei susitarėte, kad apgalvosite, ar jums siūloma darbo vieta patinka ar ne ir pranešite apie savo sprendimą po kelių dienų, būtinai tai padarykite.

Šiaip ar taip, darbo pokalbis ne tardymas ar apklausa, atsipalaiduokite, bendraukite paprastai, atvirai, būkite savimi ir Jums pasiseks. J

Sėkmės pokalbio metu!

Tikimės, kad šie patarimai jums padės, o jei dar turite klausimų ar norite individualios karjeros konsultacijos – galite drąsiai skambinti šiuo telefonu +370 626 17127.

Jūsų vardas:
Specialistas
Darbo pakalbiui-privaloma pasiruošti, kad tas pokalbis būtų sklandus ir produktyvus.Kitaip yra didelė tikimybė susipainioti ar jaustis nepatogiai.
Vilius
Gerbiamieji, kada paskutini karta buvote PROFESIONALIOJE atrankoje del darbo ? Ypac i vadovaujanciojo darbuotojo pozicijas ! Kada bendravote su profesionaliu psichologu, ar pildete psichologinius-sociologinius testus Jusu tinkamumui uzimtinom pareigom nustatyti ? Jusu CV pateikta patirtis dar ne viskas (ir ne butinai tiesa). Gal Jusu gebejimai su patirtimi tikrai potencialus, bet Jus, pokalbio metu jaudinates (kas naturalu), ir issakytos mintys buna ne visai tikslios ar sklandzios (ir butent tuo metu, kaip tycia).
Tad pokalbiai, tiek su atrankos "kontorom", tiek su paciu dardaviu, sakyciau labai subjektyvus, turintys asmeniskumo atspalviu (pasnekovai kazkuris kazkuriam galejo patikti nelabai), ir pokalbis svelniai tariant "nenusiseke" ... Bet ar tai turi itakos profesionalumui ar busimiems santykiams kolektyve ?
Ar i tai gali atsakyti 10-15 min. laisvos formos pokalbis su atrankos specialistu, kuris gali buti ta minute "ne nuotaikoje", o gal ir Tau buvo "ne ta diena" ?! ?!
Žilvinas
Kompanijos atstovas negali klausti apie vaikus, o jei taip atsitiko tai galite pasidžiaugti,kad su vaikais puikiai sutariate ir jus vaikai tik motyvuoja gerai dirbti. Patarimas darbo interviu metu taip pat daug klausinėti apie darbo pobūdį, ko darbdavys tikisi iš jūsų,kokios savybės ar žinios svarbu ,kad darbas būtų gerai atliktas. Tokiu būdu abiems pusėms bus aiškiau apie perspektyvas.
Joana
Beveik kiekviename pokalbyje dėl darbo sulaukiu klausimų dėl vaikų. Jei darbdavys neturėtų net užduoti tokio klausimo, kaip man išsisukti nuo atsakymo? Jaučiu didelę diskriminaciją šiuo atžvilgiu, kadangi turiu du vaikus. Iš anksto dėkoju už atsakymą.
Rita
labai daug kandidatu neatskleidzia savo darbovieciu ne todel, kad isliktu paslaptingi. Lietuva-"svogeriu" krastas.Ir kadangi visi sisur turi pazistamu-tai gali tau kainuoti darbo vieta.
Pvz, as saziningai pasisakiau kodel noriu keisti darba ir kurioje imoneje dirbu. Po kurio laiko teko eiti "ant kilimelio" ir rasyti prasyma,kad iseinu savo noru. Va tau ir kompaniju konfidencialumas:).
Administracija
Darbo interviu metu negalima klausinėti su kuo kanditatas gyvena, kokio amžiaus vaikai ir kokias politines partijas palaiko.
Irma
Ar pokalbio metu gali pretenduojančio asmens klausinėti apien asmeninį gyvenimą? ( kur gyvenu, su kuo gyvenu, apie vaiką, vaiko amžių ir t.t ) dėkoju.
Saulius
Martynai, rašyk sklandžiai ir bus viskas OK, pliurpalų nereikia kai kuriose pozicijose.
Martynas
o jeigu as kalbos neturiu mazai kalbu kaip tada susisnekiet su darbdaviu
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...