Straipsnių paieška
2013-02-05

Ką apie jus sako motyvacinis laiškas?

Daugelis atrankos specialistų vien pažvelgę į motyvacinį laišką gali nuspręsti, ar tinkate šiai darbo vietai. Kartais, kai ieškomi žmonės su specialiomis asmeninėmis savybės arba stipria motyvacija, būtent motyvacinis laiškas, o ne CV, tampa pagrindiniu atrankos šaltiniu. Trumpai aptarsime, ką atrankos specialistai mato „tarp eilučių“ ir apie ką net nesusimąsto dauguma siunčiančių motyvacinius laiškus.

  • Ilgas motyvacinis laiškas. Dažniausiai tai būna mėgstančių tikslumą ir detales žmonių laiškai. Jiems galima patikėti sudėtingas užduotis, kurios reikalauja iki smulkmenų išsamaus detalumo.
  • Trumpas konkretus motyvacinis laiškas. Paprastai tokie darbuotojai lengvai randa jiems svarbiausią informaciją ir sugeba atskirti nesvarbią. Toks darbuotojas puikiai tinka užduotims, kurioms reikia mokėti atrinkti svarbią ir nesvarbią informaciją.
  • Darbuotojas vartoja daug asmenvardžių „mes“. Tai komandos narys, puikiai galintis joje pritapti ir drauge su kolegomis atlikti sudėtingas užduotis.
  • Oficialus ir labai dalykiškas motyvacinis laiškas. Galbūt šis darbuotojas bus kiek nuobodokas, bet puikiai atliks užduotis, kurios reikalauja tikslumo ir puikaus verslo etiketo išmanymo. Šis darbuotojas puikiai atliks užduotis, kurios daugeliui darbuotojų atrodo nuobodžios: dokumentų tvarkymas, raštų rengimas ir kt.
  • Nuolatinis įvardžio „aš“ kartojimas. Šie žmonės yra narcizai. Tačiau neskubėkite jų teisti. Nors buhalterei ši savybė gali būti neigiama, tačiau puikiai tinkama pardavimų ar marketingo vadybininkui. Turėsite galintį parduoti bet kokią prekę darbuotoją!
  • Pernelyg draugiškas motyvacinis laiškas. Tokie žmonės tiek darbe, tiek gyvenime nejaučia skirtumo tarp draugiškumo ir familiarumo. Nors klientų aptarnavimo srities darbuotojams ši savybė gali būti teigiama, tačiau labai sunku įsivaizduoti tokį vadovą.
  • Motyvacinis laiškas – minčių kratinys. Tokie darbuotojai gali mėtytis nuo vieno dalyko prie kito vis nerasdami sau vietos. Ir visuomet liks nepatenkinti esama padėtimi. Taip pat šis motyvacinis laiškas gali reikšti, kad darbuotojui sunku dėstyti savo mintis raštu, arba, kad jis visiškai nesistengė rašydamas motyvacinį laišką.
  • Nerašantys motyvacinių laiškų žmonės. Jei darbuotojas pradėdamas motyvacinį laišką rašo, kad jis nereikalingas, nes nieko nesprendžia apie žmogų, tuomet galima numanyti, kad tai konfliktiška asmenybė. Paprastai tai patvirtina CV, su ilga darbo vietų keitimo istorija.

Nors šiame straipsnyje aprašyta tik dalis personalo specialistų naudojamų strategijų atrinkti darbuotojus, tačiau tai gali padėti susidaryti pirminį vaizdą. Ir nors personalo atranka yra ilgas procesas, tačiau jį sutrumpinti gali toks paprastas dalykas, kaip motyvacinio laiško įvertinimas.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...